середа, 10 жовтня 2018 р.

9 клас. Сполучникові й безсполучникові складні речення


Самостійна робота.
Складне речення
1. Прочитайте. Випишіть спочатку складні речення, в яких прості поєднані між собою за допомогою сполучників, а потім ті, в яких прості речення поєднуються без сполучників. Підкресліть граматичні основи.
1. Зелена трава горить-палає зеленим огнем, на її довгих листочках горить чиста роса (Панас Мирний). 2. І будуть литись теплих сліз потоки, і в них бринітимуть слова (Олександр Олесь). 3. Іде дощ краплистий, діти бігають під дощем (Ю. Яновський). 4. Дні стояли у шелестах золота, у виступах блакиті, в потоках музики і чорнобривців, а ночі народжували печаль перелітних птахів (М. Стельмах). 5. Солов’ї заливисто перетьохкуються у вербах, по садках, і вся ніч сповнюється тільки солов’їним співом (За О. Гончаром).
2. З поданих простих речень утворіть  складні, вибираючи сполучники з довідки.
1. Несподівано вдарили перші морози. Деякі тварини ще не підготувалися до зимівлі. 2. Діти пішли до школи. Золоточубий вересень ударив у дзвін. 3. Миколка добре вивчив урок. Він не міг з переляку сказати ані слова. 4. За обрієм сховалося сонце. Сірі сутінки почали помалу спускатися на нагріту сонцем землю. 5. Олексій не знав. Ми його чекатимемо за рогом вулиці.
Довідка: що, але, а, коли, і.
3. Напишіть види сурядних сполучників.

1 коментар: