неділя, 22 липня 2018 р.

О.Кобилянська. Тестові завдання


О. КОБИЛЯНСЬКА
1.       Перші твори О. Кобилянської написані мовою:

А російською;
Б  українською;
В  румунською;  
Г   німецькою.
2.       Перший друкований твір О. Кобилянської:
А «Людина»;       
Б   «Земля»;
В  «Апостол черні»;     
Г   «Царівна».
3.       Хто з німецьких філософів кінця XIXст. вплинув на художній світ О. Кобилянської?
А Гегель;   
Б Ніцше;
В Геккель;
Г  Кант.
4.       Суспільна діяльність О. Кобилянської пов'язана з:
А «Товариством руських жінок на Буковині»;  
Б народницьким рухом;
В більшовицькими гуртками;
Г  гуртками, які поширювали ідеї соціал-демократії.
8.       Хто назвав О. Кобилянську «пишною трояндою в саду української літе­ратури»?
А І. Франко;
Б  Леся Українка;
В  С. Окуневська;
Г   М. Старицький.
9.       Укажіть головного героя повісті «Земля».
А Михайло;
Б   Івоніка;
В  Сава;
Г   земля.
10.     Розмістіть епізоди повісті «Земля» відповідно до сюжетної послідовності.
А Михайла забирають у військо;
Б   весілля Парасинки і Тодорики;
В  Рахіра дізнається, що Анна чекає дитину;
Г  Сава убиває Михайла;
Д Марія проганяє зі своєї хати Анну.







Ольга Кобилянська. "Земля". Тест "Так - ні"
Дайте відповідь «так» чи «ні» на питання.
1. Василь Чоп’як та його жінка Докія жили бідно.
2. «Її чоловік був пияк і марнотратець, був бурливий мужик, що у хвилях лютості хапав і за барду, а вона чулася слабою і гризлася будучністю своєї одинокої дитини, доньки своєї Парасинки», - це сказано про Докію.
3. «Походила ростом на матір, вибуяла, мов пальма, вгору, але, зрештою, була ще нерозвинена. її члени були худі, майже хлоп'ячі, її лице дитиняче й вузеньке і без ясного виразу». Це сказано про Рахіру.
4. «В нього такий широкий рот, що може собі сам щось до вуха сказати, а очі в нього лежать так близько... що далі зчіпляються докупи». Це опис Василя Чоп’яка.
5. «Три роки лишитися мені без правої руки. Три роки обробляти мені землю без нього, без нього збирати, без нього сіяти! Бджілки наші без нього доглядати, а худоба... ви думаєте, що худоба не пізнає сього також?». Це сказав Івоніка про Саву.
6. «Івоніка любив її. Він знав її в кожній порі року і в різних її настроях, мов себе самого. Вона пригадувала чоловіка і жадала жертви. Як була люта, боявся її більше, як почорнілого неба, що віщує тучу». Це сказано про жінку Івоніки Марійку.
7. «Мабуть, ні одна дівчина на світі не вміла так любити, як вона! В її обіймах він неначе змінився. Своїми великими червоними устами пила з нього всю енергію і силу; пила його, коли лиш гляділа на нього своїми очима. І під тими поглядами, що або сміялися, або іскрами обсипували його, - м'як, ослабав і тратив усяку волю. Її сміх, голосний, короткий, уриваний сміх, виривав його з усякого надумування й поривав із собою, а слова її все підходили йому під його душевний лад». Це сказано про Рахіру.
8.  Марійка називала свого чоловіка на Ви.
9. «Все грозила їй, що відбере її від пані й видасть заміж за якогось свого горбатого сусіда-вдівця, як не буде віддавати їй зароблених на службі у пані грошей. А бідна давала, що мала, лиш аби могла дальше в пані лишитися і не вертати до дому, якого боялася, мов самого пекла. Вона взагалі була бідна з своєю матір'ю-відьмою і тим, що була без батьківської опіки, її батько, чесний ґазда, як розказували люди, помер давно, а одинокий брат її, колишній вояк при кінноті, парубок зарозумілий і язикатий, хіба що бив її від часу до часу, як не пхала йому в руки гроша на тютюн або горівку. І звідки мала остаточно набирати стільки тих грошей? Вона стидалася просити у пані грошей, але він не вірив їй і бив тайком, коли лиш навинулася нагода». Це про Анну.
10.  Михайло зробив Анні один подарунок. Це була хустина.
11. «Він не привикав. Він губив себе. В ньому не держалося купи те, що трималося там, на полях, тісно при нім. Він ступав боязко й незугарне, бо не смів ступати своєю ходою, а його рухи були неповоротні й несміливі, бо не були його рухами». Це про Саву.

Немає коментарів:

Дописати коментар